Uden frivillige ingen helte

23.06.23

Tekst: HH Elite, foto Jan Palle Justesen

Når HH Elite spiller hjemmekampe, kommer tilskuerne til en fint oppyntet hal, der er lagt gulvreklamer på, sponsorernes bannere er ophængt, der er sat skilte på de sæder, der er reserverede, barer og salgssteder er bemandet og alt er klar til tilskuerne kommer. Den slags sker ikke af sig selv. En stor gruppe frivillige har brugt det meste af deres dag på at gøre hallen klar til aftenens kamp.

“Vi var ilde stedt uden vores fantastiske frivillige. Når der møder godt tyve mennesker op til morgenmad på kampdagen, bliver jeg stolt og glad. Uden deres hjælp ville det være helt utænkeligt at afvikle elitesport på det niveau, vi holder os i HH Elite. Jeg prøver efter bedste evne at være med til morgenmaden og bakker op om de ildsjæle, der har et hjerte, der banker for HH Elite”, forklarer HH Elites direktør Jørgen Møller, der også er bestyrelsesmedlem i HH Elite Support for på den måde at give lidt tilbage til de frivillige i klubben.

Hver gang der er hjemmekamp, afholder HH Elite et sponsorarrangement for mellem 150 og 200 sponsorer, og her har de frivillige også gjort forarbejdet, så alle kan sætte sig til veldækkede borde, spise god mad og få serveret lidt til ganen. Det bliver der brugt nogle timer om formiddagen på at gøre klart, og også her er der frivillige bag det store arbejde.

“Jeg har været med i klubben i snart en menneskealder. Det startede med at min søns klasse fik en sæson med gratis kontingent fra Bikuben, og så kom jeg med i Dagnæs IF, som i dag er halvdelen af Horsens Håndboldklub. Så kørte jeg til kampene for min søns hold, senere hen blev jeg dommer og gik til hånde i klubben. Der er så fortsat i HH Elite. Der er jeg med i supporterklubben, og eftersom jeg nu er indtrådt i pensionisternes rækker, er det helt naturligt for mig at gå til hånde her i HH Elite. Der er et fremragende socialt sammenhold blandt os frivillige, og det er en meget væsentlig grund til at jeg nyder de dage, hvor vi mødes og arbejder for klubben”; siger Hans Justesen, der er deltager på det hold, der sørger for at få spisefaciliteterne i topform, inden sponsorerne møder op sidst på eftermiddagen.

Når hallen pyntes op til kamp, er der forskellige arbejdsgrupper, der knokler løs for at hallen skal leve op til de krav, der stilles fra DHF. Der er mange forskellige opgaver, nogle har en og andre flere opgaver. Alle er blevet fortalt, hvad de skal foretage sig, så der er fuldstændigt styr på tingene.

“Jeg har aldrig været aktiv håndboldspiller. Det er fruen, der har gjort noget ved det førhen. Jeg er så kommet med, og det er en fornøjelse at mødes med gode venner og arbejde for en fælles sag. Både min hustru og jeg ser frem til de dage, hvor vi skal hjælpe til i HH elite. Det skal så for mit vedkommende koordineres med noget arbejde, men i den sidste ende går det altid op i en enhed til slut”, fortæller Jan Palle Justesen, der sammen med hustruen Yrsa er på frivilligholdet i HH Elite. Ud over arbejdet med at gøre hallen klar er Jan Palle også frivillig fotograf for klubben, og hans fotos bruges flittigt af klubben sammen med de fotos, de andre frivillige fotografer tager i forbindelse med kampene for HH Elite.

Langt de fleste frivillige er tidligere Dagnæs IF og HfH folk, der bare er blevet hængende. Et meget godt eksempel på det er Thomas Ladefoged. Han har været med i klubarbejdet i Horsens Håndboldklub og HH Elite i snart sagt en menneskealder, og sammen med andre gode kræfter er han en fast bestanddel af det hold, der sørger for at gulvreklamerne ligger nøjagtigt der, hvor reglerne foreskriver de skal ligge.

“Jeg kan ganske enkelt ikke lade være med at gøre en indsats. Det er en del af mig at lave frivilligt arbejde, og jeg glæder mig til det hver gang. Det kan godt være hårdt arbejde, men når alt er klart, er det jo en fornøjelse at se på. Efter min aktive karriere sluttede har jeg været med på sidelinjen i mange forskellige funktioner. Da Horsens Håndboldklub var i ligaen for 15 – 20 år siden, var jeg med i bestyrelsen som arrangementskoordinator, og jeg hænger ved så længe det kan lade sig gøre. Det sociale er alfa og omega i det frivillige arbejde, og uden det var jeg for længst stoppe med den slags”, forklarer Thomas Ladefoged, der var en fortrinlig målvogter i sine velmagtsdage.

Selv om dåbsattesten efterhånden er blevet i omegnen af firs år gammel, så er lysten til at være en del af noget større ikke forsvundet for Kaj Berg. Han er med i gruppen af frivillige, der deltager i opstilling og nedtagning af sponsorreklamer og lignende i forbindelse med hjemmekampene i HH Elite.

“Min søn spillede i Horsens Håndboldklub, og på den måde kom jeg med i klubben. Håndbold har altid været min interesse, og nu er det så i form af frivillig hjælp, jeg bidrager. Det er ikke nogen hindring at være lidt oppe i alderen. Vi hjælpes ad med at få tingene til at lykkes”, forklarer Kaj Berg i en pause i opstillingsarbejdet en onsdag formiddag i Forum Horsens.