HH Elite har udskiftet hele holdet på to år. Foto: Anita Kristensen

18.01.21

Lørdagsklummen

Tommy Poulsen tp@hsfo.dk

Det føles næsten som i går, at HH Elite sikrede oprykning til ligaen i kvindehåndbold.

Datoen var 30. marts 2019. Vi sad i en bette hal i Skive, hvor Oddense/Otting havde hjemmebane. De havde tabt alt, HH havde vundet alt, og HH endte med at vinde 38-11.

Steinunn Hansdottir, Sofie Fynbo og Amanda Brogaard var topscorere med fem mål.

Charlotte Bisser, Camilla Sommer, Märta Hedenquist, Sofie Lund, Camilla Madsen, Emily Baunsgaard, Marie-Louise Sundgaard, Laura Nørgaard og Marie-Louise Nissen var de øvrige målscorere for Horsens-holdet.

Nadja Lærke Jensen var skadet, Amalie Wichmann, Mia Møller og Kathrine Kubicki sad også ude, og på mål havde HH Elite Frederikke Mono Rasmussen og Lærke Sofie Sørensen.

Det var stort set allesammen spillere, der var hentet udefra.

I dag er der gået knap 22 måneder, siden HH rykkede op i ligaen.

Der er kun to spillere tilbage, målmand Frederikke Rasmussen og markspilleren Camilla Madsen.

Emily Baunsgaard spillede i efteråret, men er nu rejst hjem til Slagelse for at bruge sin uddannelse som fysioterapeut.

Sofie Fynbo rejste hjem til sin norske kæreste til Oslo, hvor hun arbejder som sygeplejerske og spiller for ligaholdet Oppsal i midten af rækken.

I weekenden vandt HH over Vendsyssel, der havde Steinunn Hansdottir på holdet.

Märta Hedenquist er rejst til Aalborg, og rundt omkring er der tidligere Horsens-spillere på holdene. Spillere, der har været forbi Horsens for en kort bemærkning, men som er rejst videre.

Det er gået enormt hurtigt med at føre HH tilbage til toppen af dansk håndbold, siden holdet i 2013 blev nummer fem i 2. division.

Det er mindre end fem år siden, HH Elite vandt 2. division og rykkede op i 1. division.

Håndbolden i Horsens var i 3. division og kvalifikationsrækken i mange år med Kirsten Jørgenen, Elinor Hansen og andre, der i dag er bedstemødre.

Hele herligheden startede i 1987. HH havde fået skabt et kuld af unge spillere med Vivi Kjærsgaard, Gitte Madsen og Merete Munch Sørensen, der var på ungdomslandsholdet.

Den store kamp var en pokalkamp mod Nørlem/Nr. Nissum, der var i den bedste række med Hanna Green, mor til Jannick Green, landsholdsmålmand med 100 landskampe, som den store spiller. Torstedhallen var fyldt til bristepunktet. Der var ballade med brandmyndighederne, for der blev lukket mange flere tilskuere ind, end der måtte. Det var et brag af en kamp. Horsens tabte til Nørlem-Nr. Nissum fra Lemvig, men fik skabt sit navn i dansk håndbold. Samme år var der U-VM, hvor det danske U-landshold boede på Scandic Hotel Bygholm, og 1987 var et stort vendepunkt for kvindehåndbolden i Horsens.

HH sikrede oprykning til 3. division.

I 1988 rykkede HH op i 2. division.

Efter to år rykkede HH i 1. division i 1990, og det blev til fire sæsoner i den bedste række, inden HH måtte en tur ned i 2. division.

I 1996 vandt HH 2. division og vendte tilbage til 1. division.

Det blev starten på en lang æra i den bedste række fra 1997 til 2010.

Den bedste række skiftede navn til ligaen i 1999.

Benny Brandt og Heine Eriksen var trænerne i de glade år.

HH blev nummer seks i 2003, 2004 og 2006, og det store resultat var pokalfinalesejren over Ikast i 2004.

Nedrykningen i 2010 var begyndelsen til enden med tvangsnedrykning, konkurser og udtrækninger. Det lignede et dødsbo, der aldrig ville vende tilbage.

Horsens var byen med de mange landsholdsspillere, som var forvandlet til en håndboldmæssig kirkegård.

Sabina Rasmussen, Kirsten Balle og Olivera Jurisic er de seneste landsholdsdebutanter fra Horsens.

Sabina har født tre børn, siden hun spillede på landsholdet, så det har været en lang ventetid, inden Jørgen Møller fandt på at genoplive håndbolden i Horsens.

Nu er Lise og Henning Jørgensen garanter for, at HH kan udvide truppen til et bud på en plads i slutspillet.

HH har aldrig været bedre placeret end nummer seks. Det er det nye mål i 2022 med Lars Frederiksen som cheftræner.

Ricka Gindrup er en af dem, der nåede at være med på ligaholdet, inden hun vendte tilbage til Sønderjyske.

Line Skak tog videre til Silkeborg.

Othilia Christensen kom fra Skanderborg. I disse dage er det netop et år siden, hun løb ind i en korsbåndsskade i en træningskamp.

Claudia Rompen, Mette Lassen, Daniela Gustin og Melissa Petrén kom til HH efter oprykningen i 2019 og skal nu forhandle ny kontrakt med HH's ledelse.

Udskiftningerne er enorme, fordi der ikke har været spillere af egen avl i truppen, men nu vender HH-håndbolden også på det punkt. Maria Holm har som den første skrevet kontrakt for to et halvt år og er nu den første fra et talentfuldt ynglingehold, der kan se en fremtid ved at blive i Horsens i stedet for Laura Damgaard og Kristina Jørgensen, der tog til Skanderborg og videre til Viborg og nu er A-landsholdsspillere. De kommer til Horsens på onsdag - som modstandere.